Θέλω να δω αγγελίες πώλησης

Θέλω να δω αγγελίες:
Apple
Android

Apps

Πάμε Πανεπιστήμιο ? iTunesU, iBooks

 

Σε πρόσφατη συζήτηση με φίλους, η κουβέντα γύρισε στις εφαρμογές της τεχνολογίας σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Όπως πάντα η Apple, στο κέντρο της συζήτησης και πρώτος τέτοιος τομέας η Εκπαίδευση.

 

 

 

Θυμήθηκα σε ηλικία 7-8 ετών, τους γονείς μου να κουβαλάνε τους τόμους γνωστής εγκυκλοπαίδειας. Ήταν τότε ο μόνος τρόπος να προσφέρεις στο βλαστάρι σου point of reference αλλά και νέο υλικό για σκέψη και γνώση.

 

 

Πέρασαν τα χρόνια, δόξα τον θεό και γύρω στο 1995 όταν μπήκα στην σχολή μου, ηλεκτρονικό υπολογιστή διέθεταν περίπου οι 3 με 4 στους 10 συμφοιτητές μου και κυρίως για λόγους αναψυχής. Ελάχιστοι γνώριζαν να χειρίζονται ικανοποιητικά σουίτα γραφείου, για emails ούτε λόγος, η αναζήτηση στο internet ήταν μια επίπονη διαδικασία λόγω χαμηλών ταχυτήτων, οι web εφαρμογές ελάχιστες και ο παγκόσμιος ιστός σε εμβρυικό στάδιο σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα.

 

Οι καθηγητές επικοινωνούσαν μόνον προφορικά και μόνον στις ώρες γραφείου, ανάλωναν δε απίστευτες ώρες στο να φωτοτυπούν έξτρα εκπαιδευτικό υλικό για τους μαθητές τους, οι σημειώσεις από τελειόφοιτους σε χειρόγραφη πάντα μορφή κόστιζαν χρυσάφι. Στις ομαδικές εργασίες συναντιόμασταν πάντα στο σπίτι ενός από την ομάδα. Ο έχων υπολογιστή και γνώση word, αναλάμβανε πάντα την μεταφορά από τα τετράδια σε ηλεκτρονικό αρχείο. Δεν λέω όμορφα ήταν το από σπίτι σε σπίτι. Ούτε λόγος φυσικά για καλούδια όπως το απλό web conference, η δυνατότητα ταυτόχρονης επεξεργασίας κειμένου, η αναζήτηση πηγών στο διαδίκτυο κλπ, κλπ. 

 

Οι διαφορές με το σήμερα τεράστιες. Η όλη διαδικασία μπορεί με βάση τα εργαλεία που διαθέτουμε να γίνει πολύ πιο αποτελεσματικά και σε πολύ λιγότερο χρόνο, μα το κυριότερο με πολύ λιγότερο κόπο.

Ένα απο τα εργαλεία αυτά είναι και η πλατφόρμα iTuneU (iTunes University)

Το iTunesU είναι μια δωρεάν εφαρμογή που δίνει πρόσβαση σε έναν αρκετά μεγάλο κατάλογο δωρεάν εκπαιδευτικού υλικού από γνωστούς παγκοσμίου εμβέλειας εκπαιδευτικούς φορείς. Μπορείς να παρακολουθήσεις δωρεάν μαθήματα / παρουσιάσεις από πανεπιστήμια όπως τα: Stanford, Yale, MIT, Oxford, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό και εκδόσεις άλλων οργανισμών ή ιδρυμάτων όπως ενδεικτικά τα: ΜοΜα (the museum of modern art), την δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης και πολλά άλλα.

 

 

Πραγματικά μου έκανε τεράστια εντύπωση όταν πριν από περίπου 2 χρόνια παρακολούθησα ένα ολόκληρο term στατιστικής και πιθανοτήτων του Stanford σε video. Άλλα ήθη και έθιμα, άλλη λογική και άλλη κουλτούρα.

Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό να είναι πως παρακολουθούσα τα μαθήματα on demand, στην ησυχία του γραφείου μου, χωρίς να χρειάζεται να είμαι φοιτητής του Stanford, με ότι αυτό προϋποθέτει και συνεπάγεται.

Μέσω της εξέλιξης της εφαρμογής iBooks Author, που επιτρέπει σε οποιανδήποτε να συντάξει ένα «βιβλίο», μια παρουσίαση, ή ένα lesson plan με αναλυτικές εφαρμογές και εργαλεία, χρησιμοποιώντας video, audio, images, ανανεώνοντας το περιεχόμενο  τους κατά βούληση, το iTunesU εξελίχθηκε δίνοντας την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να συντάξουν έναν ολοκληρο κύκλο μαθήματος χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της Apple.

Ο μαθητής έχει στην διάθεση του όλο το υλικό, μπορεί να αντρέξει οποιαδήποτε στιγμή και απο οποιαδήποτε συσκευή Apple. Οι σημειώσεις και τα bookmarks που μπορεί να κρατήσει την ώρα της παράδοσης / μελέτης συγχρονίζονται σε όλες τις συσκευές μέσω cloud. Το κυριότερo… Δεν περιορίζεται στις περιορισμένες παροχές ενός παραδοσιακού course textbook.

 

 

 

Δες ακόμα:

 

 

Coursera: Take the world’s best courses, online for free.

 

Θα μπορούσα να γράφω ατελείωτες σελίδες για τέτοιου είδους εφαρμογές και για το πόσο αλλάζουν την όλη διαδικασία μάθησης, εκπαίδευσης. Σας προτρέπω όμως να δείτε με τα μάτια σας και να καταλάβετε πως το μέλλον επιφυλλάσει ευχάριστες εκπλήξεις.

 

Ίσως η αλλαγή να μπορούσε να γίνει πολύ γρηγορότερα αν οι εκπαιδευτικοί και οι εκδοτικές μπορούσαν να εκπαιδευτούν και να αφομειώσουν τις ατελείωτες επιλογές που πλέον η τεχνολογία τους προσφέρει ασχέτου κόστους και προσπάθειας και ίσως και αυτοθυσίας που απαιτείται (ιδιαίτερα στον τομέα του χρηματικού τους κέρδους). Το σίγουρο είναι πως οι νέες digital native γενιές, θα επιβάλουν τις εξελίξεις όπως και να έχει.

 

Changing Education Paradigms  

 

Η γνώση θα έπρεπε να ρέει ευκολότερα.