Θέλω να δω αγγελίες πώλησης

Θέλω να δω αγγελίες:
Apple
Android

Blog

H Apple δεν θέλει να δώσει original ανταλλακτικά, μηχανήματα & manuals σε ανεξάρτητους επισκευαστές

 

Διαβάζοντας τα νέα της Apple, σε site του εξωτερικού, έπεσα επάνω σε μια είδηση.

 

Η Apple, λέει, αντιτίθεται στην ιδέα, πρόταση, σχέδιο νόμου (Αμερική), του να προσφέρει original ανταλλακτικά της,  αναλυτικά manuals, καθώς και εξιδεικευμένα μηχανήματα - εργαλεία για την επισκευή των συσκευών της σε τρίτους (επιχειρήσεις επισκευών) καθώς και σε ιδιώτες.

 

Στο σημείο αυτό να αναφέρω πως αυτήν την στιγμή οι non authorized - ανεξάρτητες επιχειρήσεις επισκευών δεν μπορούν να προμηθευτούν ανταλλακτικά από την Apple. Τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται χαρακτηρίζονται συνήθως ως ΟΕΜ (original equipment manufacturer), δηλαδή, ο επισκευαστής δεν αγοράζει από την Apple αλλά από τον εκάστοτε προμηθευτή της Apple για το κάθε μέρος της συσκευής. Υπάρχουν φυσικά και τα Fake ανταλλακτικά. Εννοείται. Μην μπούμε σε αυτήν την κουβέντα. Σε όλες τις ιστορίες υπάρχουν καλοί και καλοί. Όλα τα νομίσματα έχουν 2 όψεις. 

 

Επίσης να αναφέρω πως η Apple ως εταιρεία προσφέρει συσκευές όσο το δυνατόν πιο «κλειστές». Η τάση αυτή επιτείνεται όσο τα χρόνια περνούν.

 

Η επισκευή απαιτεί συγκεκριμένη τεχνοτροπία και τεχνογνωσία.

 

Στην Ελλάδα μας, οι non authorized, ανεξάρτητες, επιχειρήσεις επισκευής Apple συσκευών αυξάνονταν μέχρι πρότινος με γεωμετρική πρόοδο, με κύριο drive την ανάγκη επισκευής iPhone. Η πλειοψηφία των κατόχων iPhone προτιμούν αυτές τις τρίτες επιχειρήσεις επισκευών. Κυρίως λόγω της ταχύτητας επισκευής, αλλά και λόγω του ανταγωνιστικού κόστους.

 

 

 

 

 

Κάποιοι από τους επισκευαστές υπήρξαν στο παρελθόν, εργαζόμενοι επισήμων αντιπροσώπων (authorized service providers) της Apple, είναι συνεπώς Apple Certified Technicians. Όπως μου είπε ένας καλός φίλος εξ αυτών, «Δημήτρη, την τέχνη δεν την έμαθα από το YouTube και δεν πουλάω service & upgrades για τα πάντα όλα».

 

Στο site που διάβαζα λοιπόν οι θιασώτες του «κλειστού συστήματος), υποστήριζαν πως αν η Apple δώσει original ανταλλακτικά και manuals, η ποιότητα των επισκευών θα πέσει, ο ιδιώτης θα κόψει τα χέρια του αν προσπαθήσει να αλλάξει μια οθόνη μόνος του.. μπλα.. μπλα… Touch id recalibration, μπλά, μπλά, μπλά, (στους authorized λέει αλλάζει και το Touch id εκτός της «οθόνης» και συνδέονται σε Apple servers για pairing του δακτυλικού μου αποτυπώματος… Ορίστε ? Τελικά το κρατάτε σε Servers ή όχι ?)….

 

Η ταπεινή μου άποψη:

 

Πλάκα μας κάνει η Apple. Γιατί τώρα τι γίνεται ? Πας όπου να ναι, βάζεις ανταλλακτικά ότι να ναι, η εφαρμογή και η επισκευή γίνονται όπως..

 

Μόλις τον τελευταίο χρόνο προσφέρθηκε επισήμως πρόγραμμα αντικατάστασης οθόνης στην Ελλάδα από την Apple. Παλαιότερα ?

 

Έχεις πάει σε authorized να δεις πόσος χρόνος χρειάζεται για μια αλλαγή «οθόνης». Ξέρεις πόση ταλαιπωρία θα τραβήξεις αν πας σε μεγάλα καταστήματα μεταπώλησης Apple συσκευών, από όπου αγόρασες την συσκευή αρχικά, για να την αφήσεις για service…

 

Ας μείνουν από δουλειά τα εργοστάσια των fake ανταλλακτικών και όχι οι τοπικοί επισκευαστές. Ακόμα καλύτερα ας μπουν και αυτά τα εργοστάσια – βιοτεχνίες στην παραγωγή original ανταλλακτικών.

 

Ας δημιουργήσει η Apple ένα σύστημα αυστηρής πιστοποίησης τεχνικών και ας ανοίξει το σύστημα. 

 

Ας σκιστώ από θραύσματα γυαλιού της οθόνης, στο κάτω κάτω συσκευή αγόρασα, όχι ασφάλεια υγείας. Θα μπορούσα να μου την φέρω και στο κεφάλι και να το σπάσω. 

 

Όπως ακριβώς κάνει και με την μεταπώληση. Πουλάει όποιος μπορεί. Ναι οκ, οι authorized resellers έχουν ένα dedicated space στα retail points τους. So what?

 

Η απαγόρευση διάθεσης “καλών” ανταλλακτικών ρίχνει νομοτελειακά την ποιότητα επισκευής και το after sales experience. Απαγόρευση το 2017 ? Mονοπώλια το 2017 ?

 

Αυτό θέλoυμε ?

 

 

 

 

p.s. Φυσικά και είναι αποδεκτές όλες οι απόψεις. Ας «ανοίξει» πριν… Μην λέμε μόνον για την Apple όμως, για μήνες εντός του 2016 δεν υπήρχαν αποθέματα οθονών Samsung, οι οποίες έχουν κόστος … Μπορεί και τριπλάσιο της παρούσας αξίας της συσκευής. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να είσαι «κλειστός», ελέγχοντας π.χ. το Supply ανταλλακτικών. Αν συνεχίσουμε έτσι σε 10 χρόνια κινητά θα πουλάνε μόνον.. Ούτε που πάει το μυαλό σας.

Σε σχετικό ερώτημα του 9to5 mac, οι επισκέπτες δήλωσαν κατά πλειοψηφία πως η Apple δεν θα πρέπει να δώσει original ανταλλακτικά κλπ σε ανεξάρτητους επισκευαστές.

 

 

 

By Dimitris Bozos, iWant2 Admin.