Θέλω να δω αγγελίες πώλησης

Θέλω να δω αγγελίες:
Apple
Android

Blog

Apps: Πλησιάζει το τέλος της βασιλείας τους;

 

 

 

 

Κάποτε ονομαζόντουσαν απλά, “προγράμματα”, ή “εφαρμογές”. Λίγο μετά το λανσάρισμα του App Store της Apple και κυρίως, μετά την τεράστια επιτυχία του, όλοι μπήκαμε στο τριπάκι των “apps”. Πιο friendly όνομα, σίγουρα πιο πιασάρικο και ένα marketing στα καλύτερά του. Που καταλήξαμε όμως; 

 

 

“Τhere has been an app for that”

 

 

Ολόκληρες καμπάνιες στήθηκαν στο όνομα των εφαρμογών, ακόμα και για τη στήριξη πωλήσεων hardware. Ναι, σήμερα υπάρχει τουλάχιστον από μία εφαρμογή για κάθε τι που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ενός Η/Υ.

 

App Store και Google Play Store για χρόνια έπαιζαν με τα νούμερα και σε κάθε promo τους τα νούμερα που έφταναν στα αυτιά μας, ζάλιζαν. Εκατομμύρια εφαρμογές, δισεκατομμύρια downloads, αλλά και μεγάλες ευκαιρίες για τους indie - κυρίως - developers.

 

Στατιστικά, για κάθε iPhone που έχει αγοραστεί, έχουν ληφθεί 119 εφαρμογές. Πρακτικά, ο καθένας μας, σε σταθερή βάση δεν χρησιμοποιεί πάνω από 20. Έχουμε μάθει βέβαια να κατεβάζουμε… in case of! “Ας την έχω, θα χρειαστεί κάποια στιγμή”, όλοι κάποια στιγμή σκεφτήκαμε. Στις περισσότερες όμως των περιπτώσεων, όταν “την χρειαστήκαμε”, δεν θυμόμασταν ούτε καν το όνομα της εφαρμογής (για το πού είναι και σε πιο folder, κουβέντα).

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι σκεπτικιστές και η Post-Apps εποχή

 

 

Έχει αρχίσει να γίνεται μεγάλη κουβέντα στα διεθνή fora κυρίως, για τη δύση της περιόδου των apps. Μεγάλες εταιρείες, συνήθως όσες δεν διαθέτουν ένα δυνατό ηλεκτρονικό κατάστημα ενώ θα το ήθελαν, προσπαθούν να αλλάξουν το σημερινό status στον συνεχώς επιταχυνόμενο χώρο της τεχνολογίας. Ακόμα και το Facebook, το οποίο ενδυναμώθηκε από τα διάφορα App Stores, προωθεί σε σταθερή βάση λύσεις που δεν βασίζονται σε apps. Και μετά από λίγο καιρό οι “λύσεις” αυτές κυκλοφορούν σε app για μεγαλύτερη ευκολία…

 

 

 

Η λύση του Web

 

 

 

Σαφώς, με τη δύναμη της HTML5 και ποιος ξέρει, των επόμενων αντίστοιχων λύσεων, θα μπορούσαμε να εξαλείψουμε το ζήτημα “ασυμβατότητα”. Όταν για παράδειγμα ο χρήστης των Windows Mobile θα γνωρίζει και θα επιθυμεί τη χρήση μίας υπηρεσίας, δεν θα χρειάζεται να αναρωτιέται αν υπάρχει η ανάλογη εφαρμογή στο κατάστημα του λειτουργικού συστήματός του. Μερικώς, αυτό λειτουργεί και σήμερα. Πολλοί ισχυρίζονται πως αυτό είναι το μέλλον. Τέσσερις - πέντε περιηγητές (browsers) να ανταγωνίζονται για το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας και όλες οι υπηρεσίες να είναι διαχειρίσιμες από εκεί. Η γνώμη μου είναι πως απέχουμε πάρα πολύ από μία τέτοια λύση, σε πλήρες εύρος εφαρμογής. 

 

 

Ακόμα και σήμερα, που οι σελίδες αναγνωρίζουν τη “συσκευή ανάγνωσης” και μπορούν να αλλάξουν το lay out τους προς όφελος του κάθε χρήστη, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που καταφέρνουν να προσφέρουν μία, έστω ισάξια εμπειρία. Στο 99% των περιπτώσεων μία εξειδικευμένη εφαρμογή προσφέρει μεγαλύτερη άνεση περιήγησης και πολύ πιο εξατομικευμένα χαρακτηριστικά. Ναι, το web είναι η λύση, αν πρόκειται να περάσουμε στην Post-App era, αλλά δεν είναι ακόμα “έτοιμο”. 

 

 

 

 

Τηλεόραση

 

 

Ας δούμε τι γίνεται και στον χώρο της τηλεόρασης. Η Apple, όπως περιμέναμε, ποντάρισε άγρια στις εφαρμογές, έχοντας σαν official moto το “Apps, the future of TV”. Οι ίδιοι σκεπτικιστές, διαφωνούν. 

 

Διαβάζω επιχειρήματα όπως την ευκολία της αλλαγής ενός καναλιού, ή κυρίως, τη δυνατότητα θέασης πολλών καναλιών, χωρίς να χρειάζεται να γίνουν ιδιαίτερες ενέργειες από τον χρήστη (όπως το άνοιγμα μίας άλλης εφαρμογής). Και ερωτώ: Ποιος ελέγχει τι είναι “στον αέρα”; Γιατί πρέπει να περιοριστώ μεταξύ αυτών των επιλογών; Ποιος κερδίζει από λύσεις τύπου “ιδιοκτησιακών” αποκωδικοποιητών; Μεγάλη συζήτηση και αυτή που κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει…. Συνεχίζουμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μουσική και άλλες υπηρεσίες

 

 

 

Περνάμε σε ένα ακόμα επιχείρημα όσων υποστηρίζουν πως έρχεται το τέλος των εφαρμογών: “Φαντάζεστε να έπρεπε κάποιος να ανοίγει ένα app για κάθε δισκογραφική εταιρεία;”

 

 

 

Όχι, δεν το φαντάζομαι. Γιατί πολύ απλά, ακόμα και σήμερα, μπορεί κάποιος να ακούσει όποιο τραγούδι θέλει, ανοίγοντας….. ένα app. Και βεβαίως, η κάθε υπηρεσία προσπαθεί μέσω της δικής της εφαρμογής να γίνει πιο θελκτική στους καταναλωτές. Ανταγωνισμό το λένε και όταν γίνεται με κανόνες που τηρούν όλοι, είναι προς όφελος των καταναλωτών. Δεν θέλω, δεν είναι στα “πιστεύω” μου τα μονοπώλια. Αν τώρα αυτά παίζουν “βρόμικα” και τους φταίνε τα apps για την απώλεια ελέγχου που έχουν υποστεί, ας φτιάξουν καλύτερα. Τόσο απλά. 

 

 

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για πάσης φύσεως υπηρεσίες. Ναι, είναι κουραστικό κάποιες φορές να πρέπει να ανοίγουμε ξεχωριστό app για κάθε “ομάδα επιλογών” μας, αλλά η αγορά έχει δείξει πως “κλείνει” αυτά τα κενά. Παράδειγμα: κάποτε, για να παραγγείλουμε φαγητό on-line, έπρεπε να αποφασίσουμε από που θα φάμε και να ανοίξουμε το app του εστιατορίου - fast food. Τώρα, λόγω του ανταγωνισμού, υπάρχουν αρκετές επιτυχημένες εφαρμογές που μας παρέχουν τη δυνατότητα να επιλέξουμε μέσα από εκατοντάδες καταστήματα.

 

 

 

 

Επίλογος

 

 

 

Η γνώμη μου είναι πως δεν ήμαστε καθόλου κοντά στο τέλος της εποχής των εφαρμογών. Αντίθετα, πιστεύω πως κάθε μέρα που περνάει, το σημερινό status εδραιώνεται. Η ίδια η αγορά μετασχηματίζεται και τείνει να προσφέρει όλο και πιο εξειδικευμένα προϊόντα προς τους καταναλωτές. 

 

 

  • Επιμένω, ο “πόλεμος” που έχει ξεκινήσει είναι “βρόμικος”. Με το καθεστώς των apps, αναδείχθηκαν εξαιρετικοί developers που οι μεγάλες εταιρείες είχαν απορρίψει. Οι καταναλωτές, έχουν το προνόμιο της άμεσης επιβράβευσης των ταλαντούχων και σκληρά εργαζόμενων δημιουργών και αυτό κατ’ εμέ είναι κάτι το αναντικατάστατο.
  • Το καθεστώς των App Stores θα έπρεπε να αποτελεί case study σε πολλές διαλέξεις. Οι καταναλωτές απέδειξαν πως μπορούν να “στηρίξουν” μαζικές αγορές προϊόντων σε σωστή τιμή, ενώ πρότερα είχαν αποδείξει πως δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο για “απομονωμένες”, πανάκριβες αγορές. 
  • Μέσω μίας εφαρμογής, η πλοήγηση, η εργασία και τελικά η εμπειρία του χρήστη είναι σχεδόν πάντα ανώτερου επιπέδου. Ο πιο εξειδικευμένος σχεδιασμός, σε συνδυασμό με τις άμεσες ενημερώσεις ασφαλείας αποτελούν ένα δίδυμο που πιστεύω πως θα μας κάνει παρέα για δεκαετίες.
  • Παράλληλα, πιστεύω πως πάντα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές. Το Web είναι εδώ, εξελίσσεται και σύντομα θα μας προσφέρει αντίστοιχη εμπειρία χρήστη. Έχει άλλωστε ένα τεράστιο πλεονέκτημα: είναι os agnostic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η άποψη που καταθέτω στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει είναι σίγουρα σαφής. Πρέπει να είμαστε ανοικτοί σε νέες λύσεις και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως και αυτός ο δρόμος έχει τις προκλήσεις και τις σκοπιμότητές του. 

 

 

 

Αν μη τι άλλο, το διαδίκτυο αλλά και οι χιλιάδες των δημιουργών που έχουν “μπει στο παιχνίδι”, έδωσαν στην τεχνολογία ένα “προβάδισμα δημοκρατίας”. Ναι, πολλές φορές η επιλογή είναι δύσκολη και βασανιστική και το φιλτράρισμα που απαιτείται κουραστικό. Δείτε όμως την κοινωνία. Η τεχνολογία μπορεί να αποτελεί μία υπο-ενότητά της, αλλά μόνο να χάσει έχει αν απλά “ενσωματωθεί”. Εμείς, πρέπει να παλεύουμε για τις λύσεις που επιτρέπουν στους πάντες να αναδείξουν τη δουλειά τους. 

 

 

 

Οι μεγάλες εταιρείες προσέφεραν εμμέσως έναν “τεχνολογικό συμβιβασμό”: τα App Stores. Με αυτό ως κεκτημένο πρέπει να διεκδικήσουμε την αλλαγή της κοινωνίας προς αυτή την κατεύθυνση, με τον πλουραλισμό πάντα στο μυαλό μας. Όχι, το κεκτημένο δεν είναι τα apps, είναι “η λογική”. Πλουραλισμός, ευκαιρίες, αριστεία.

 

 

 

 

 

by Kostthem