Θέλω να δω αγγελίες πώλησης

Θέλω να δω αγγελίες:
Apple
Android

Blog

Apple άνευ iPhone γίνεται ?

 

 

Με μία πρώτη ματιά…

 

Καταλαβαίνω ότι το να ανακοινώνει η Apple στα οικονομικά της για πρώτη φορά μείωση εσόδων από το κυρίαρχο προϊόν της, είναι για μερικούς η πτώση της αυτοκρατορίας, η κατάρρευση της οικονομίας ή ακόμα και δείγμα του παγκοσμίου χάους που βιώνουμε. 

 

Εντάξει, το παραδέχομαι, αστειεύομαι. Πηγή γι' αυτό το αστείο, που φυσικά για πολλούς είναι κατά ένα βαθμό πραγματικότητα, ήταν ο ''θόρυβος'' που γίνεται από τα τελευταία νέα περί των οικονομικών του Α' τριμήνου εκεί στο Cupertino. Και μην γελιόμαστε

 

Δεν μιλάμε για όλες τις κατηγορίες της Apple αλλά κυρίως για το iPhone, το οποίο για πρώτη φορά παρουσίασε πτώση στα νούμερά του. Και εδώ είναι που όλοι αρχίσαν να λένε: ''Πώς θα ήταν η εταιρεία χωρίς το iPhone;'' καθώς και άλλα τέτοια παρόμοια. 

 

Το μόνο σίγουρο είναι πως το παραπάνω ερώτημα, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς οι περισσότεροι πίσω από την πτώση αυτή, βλέπουν κάτι μεγαλύτερο. Πάντως, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, αυτή η ερώτηση απασχόλησε και μένα, αφού όλοι ξέρουμε ότι πλέον οι μικρές φορητές συσκευές των smartphones έχουν γίνει επέκταση του χεριού μας εξυπηρετώντας, όλες τις καθημερινές μας ανάγκες ποικιλοτρόπως. Αν και όπως προαναφέρθηκε παραπάνω το iPhone αποτελεί τον πυρήνα των προϊόντων της εταιρείας, εμείς χωρίς να θέλουμε να φανούμε ''ρατσιστές προς τα υπόλοιπα είδη'' θα κάνουμε μία αναφορά και στα επιμέρους, όπως iPad, Mac

 

Αναλυτικότερα…

 

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, κακά τα ψέματα, η Apple φαίνεται πως δημιούργησε ένα κλειστό κύκλωμα επικοινωνίας των συσκευών της και αυτό είναι ίσως που, κατά την γνώμη μου, θα αρχίσει να της δίνει τα πρώτα αρνητικά ratings. Και επειδή ξέρω ότι θα παρεξηγηθώ, οφείλω να δώσω ορισμένες λεπτομέρειες ως προς αυτό. Βλέποντας να γίνονται εκρήξεις χρόνο με τον χρόνο στις πωλήσεις του iPhone, η Apple επέλεξε κατ' εμέ μία ίσως αρκετά ριψοκίνδυνη στρατηγική, η οποία προβλέπει το επίκεντρο του ''δικτύου'' επικοινωνίας να είναι το iPhone. 

 

Αυτό φάνηκε κατά κύριο λόγο με το Apple Watch, το οποίο συνδυάστηκε κατά κόρο με το smartphone της εταιρείας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, ίσα ίσα που εμένα προσωπικά με γοητεύει, αλλά μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ. Αν υποθέσουμε ότι το iPhone συνεχίσει να έχει πτωτικά νούμερα, σίγουρα και οι υπόλοιπες ήδη επηρεασμένες κατηγορίες, αρχής γενομένης από τα iPad, θα κατρακυλήσουν. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η όποια αρνητική εικόνα στις πωλήσεις του iPhone δεν αποτελεί καθολικό κριτήριο για την εταιρεία, που δεν παύει να είναι επιτυχημένη όσο λίγες άλλες

 

Επιπλέον, κάτι που αρκετοί παραθεωρούν, κακώς για μένα, είναι πως τα αρνητικά νούμερα δεν οφείλονται καθαρά και μόνον σε τακτικές και επιλογές της εταιρείας, αλλά και στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί ανά τον πλανήτη. Μην ξεχνάμε την κρίση που πέρασε τοπικά πριν κάποιους μήνες η Κίνα (η μεγαλύτερη αγορά για τα iPhones), όπου αμέσως μετά επήλθε και η μείωση πωλήσεων.  

 

 

 

 

Στον κόσμο των αριθμών…

 

Αν κάνουμε την υπόθεση ότι δεν πουλάει ούτε ένα iPhone για ένα χρόνο η Apple, τα έσοδά της παρ' όλα αυτά ακουμπούν τα $80 δισεκατομμύρια, όταν άλλες εταιρείες του χώρου έχουν τα ίδια έσοδα με όλα τα προϊόντα τους στις επάλξεις. 

Άλλες εταιρείες, όπως είναι το Facebook, που “έγραψε” έσοδα περίπου $4.8 δισεκατομμυρίων με τα 3 από αυτά να προέρχονται, από την γνωστή σε όλους μας υπηρεσία του Instagram

 

Και εύλογα θα μου πει κάποιος: ''Mα γιατί κάνεις συγκρίσεις με άλλες εταιρείες; Τι νόημα έχει;'' O μόνος λόγος που παραθέτω τα όποια στοιχεία άλλων εταιρειών, είναι για να καταστήσω σαφές πως ακόμα και χωρίς τα iPhone η Apple θα συνέχιζε να είναι μια εξελισσόμενη και αρκετά κερδοφόρα ‘'μεγαλο-επιχείρηση''. Μην ξεχνάμε ότι όσο τα iPads φαίνεται να “ατονούν”, άλλες τόσες είναι και οι πιθανότητες να ανέβουν οι πωλήσεις των Mac. Και ας είμαστε και λίγο ρεαλιστές. H Apple διαθέτει συσκευές στην κατηγορία των υπολογιστών που ουσιαστικά, είναι λίγο μεγαλύτερες σε διαστάσεις από αυτές των iPad. Είναι λογικό λοιπόν κάποιος να αγοράσει ένα Mac 11 ή 12 ιντσών αντί ενός tablet λίγο μικρότερων διαστάσεων.      

 

iPhone και εξέλιξη

 

 

Κάποιος ο οποίος έχει μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων και που σαφώς τα βλέπει κάτω από άλλο πρίσμα, θα μπορούσε να αποκαλέσει αυτούς που γκρινιάζουν για τα νούμερα ως ''αχάριστους''

 

Ναι το ξέρω, όντως είναι υπερβολικός σαν όρος, αλλά ας αναλογιστούμε τα εξής: Δεδομένου ότι η Apple είναι μία εταιρεία η οποία προσπαθεί να εξελιχτεί, όπως και η οποιαδήποτε εταιρεία, έπρεπε να θέσει τον λίθο πάνω στον οποίο θα έχτιζε την μετέπειτα πορεία της. Αρχικά ξεκίνησε με τα θρυλικά iPod και στη συνέχεια με το iPhone. Ο λόγος που το iPhone πήρε τα ηνία από το iPod ήταν κυρίως η λειτουργικότητα, όπου στο μεν iPod ήταν καθαρά διασκεδαστικού χαρακτήρα ενώ στο iPhone πολυ-λειτουργικού αφού έδωσε τις δυνατότητες ενός σύγχρονου smartphone και όχι μόνο. Επιπλέον, μην λησμονούμε και το γεγονός ότι μαζί με το iPhone φτιάχτηκε και το λειτουργικό σύστημα, γνωστό σε όλους μας ως iOS, το οποίο το συνοδεύει μέχρι και σήμερα. 

 

Η εξέλιξη λοιπόν του λογισμικού που υιοθετήθηκε από το iPhone, έπρεπε να εξελιχτεί όσο το δυνατόν καλύτερα ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις. Άλλωστε μέχρι και σήμερα έτσι συμβαίνει. Αυτό που θέλω να πω με τον παραπάνω συλλογισμό μου είναι ότι τα iPad, για παράδειγμα, οφείλουν κατά μία έννοια την ύπαρξή τους στα iPhone, αφού δανείζονται το ίδιο ακριβώς λειτουργικό σύστημα. Και μιας και αναφέρθηκα στο Apple Watch πιο πάνω, να τονίσω ότι άνευ iPhone, ρολόι δεν υφίσταται. Και δεν το λέω υποτιμητικά. Άρα χωρίς τα δύο αυτά, ίσως είχαμε μια σημαντική απώλεια.   

 

 

 

 

 

Mac και iPad: Οι πήλινοι γίγαντες

 

Ναι, εγώ προσωπικά έτσι θεωρώ τις δύο αυτές κατηγορίες. Η απάντηση στο ''γιατί'' είναι αρκετά απλή. Δεν φοβάμαι μην υποχωρήσουν ή αποτύχουν παταγωδώς τα iPhone όσο οι προαναφερθείσες κατηγορίες. Μπορεί η Apple να κράτησε σταθερές τις πωλήσεις των Mac για το πρώτο τρίμηνο αλλά σίγουρα εμένα τουλάχιστον, δεν θα μπορούσε κανείς να με πείσει ότι θα συνεχιστεί μια αντίστοιχη πορεία στο μέλλον, όταν οι πωλήσεις των προσωπικών υπολογιστών ήδη έχουν αρχίσει να υποχωρούν σταδιακά. Βέβαια τα νούμερα με διαψεύδουν και ίσως να με έλεγαν αρκετά καχύποπτο, αφού το 2015 έκλεισε με περίπου 21 εκατομμύρια πωλήσεις. Να πω επίσης ότι από το 2014 έως και σήμερα, οι υπολογιστές Μac έχουν χτυπήσει ''ταβάνι'', όπως συχνά συνηθίζουμε να προσδιορίζουμε τα υψηλά σκορ. Μακάρι να συνεχίσει να κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα. 

 

Όσο για τα iPad, νομίζω ότι ο τίτλος του πιο κερδοφόρου tablet στον πλανήτη δεν είναι αρκετός για να καλύψει την κατηφόρα την οποία φαίνεται να έχει πάρει η συσκευή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν αποφέρει κέρδη (15-16 δις δολάρια ανά έτος δεν τα λες και λίγα). Κάθε άλλο. Απλά, χρόνο με το χρόνο φαίνεται μια διαρκής φθορά και υποχώρηση, που όπως φαίνεται δεν θα σταματήσει, αλλά ούτε και θα ανακάμψει. Οι περισσότεροι αναλυτές αλλά και απλοί fans, δεν βλέπουν ευοίωνο το μέλλον για τα iPad, καθώς προβλέπουν καινούργιες αναταράξεις, όχι ανά έτος, αλλά ανά τρίμηνο. 

 

Μερικές σκέψεις...   

 

Είμαι οπαδός της Apple εδώ και κάποια χρόνια. Δεν μπορώ όμως να μην είμαι και δίκαιος. Περιμένω άλλα πράγματα από την Apple. Νιώθω ότι κατά κάποιο τρόπο στέρεψε από ιδέες. Δεν νιώθω να έχω κάτι το τόσο υπερ-πολύτιμο στα χέρια μου παρόλο που κάποιοι θα μου πείτε ναι, αλλά δεν “κολλάει” ή ότι έπιασε κορυφή στα benchmarks στιλ Antutu. Δεν με απασχολεί αυτό.

 

Αλλά έχω άλλες απαιτήσεις όπως για παράδειγμα, καλύτερη οθόνη και καλύτερη μπαταρία ειδικά στις μικρές συσκευές. Θεωρώ πως δίνεται μια παραπανήσια σημασία στα iPhones λόγω δημοτικότητας ίσως, καθώς και για το γεγονός ότι η εταιρεία κερδίζει μέσω των on line υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται κατά βάση από το iPhone. Βιώνω μια μικρή στασιμότητα και μία επανάπαυση από την εταιρεία. 

 

 

 

Σενάρια άνευ λόγου και αιτίας…

 

Και μιας και γράψαμε τόσα πολλά πράγματα παραπάνω, θέλω απλά να πω, ότι οι ερωτήσεις του τύπου για το αν το iPhone κρατά ζωντανή την εταιρεία ή για το αν θα επιβίωνε η Apple χωρίς το smartphone της είναι για μένα άτοπες και ουτοπικές. Αυτό το λέω διότι το πρώτο αφενός δύσκολα θα συμβεί και αφετέρου το δεύτερο, στην περίπτωση που ίσχυε το πρώτο, ναι, θα ήταν εφικτό. Θα ήταν ανόητο να πιστέψει κανείς ότι μια εταιρεία σαν την Apple κρέμεται ουσιαστικά από το iPhone. Σίγουρα θα έχανε αρκετά αλλά δεν θα κατέρρεε. 

 

 

Καταλήγοντας

 

Όλοι μας είμαστε κάτοχοι κάποιου smartphone το οποίο έχει εισβάλλει για τα καλά στην καθημερινή μας ζωή. Προσφέρουν σίγουρα, σχεδόν όλες τις υπηρεσίες ενός σταθερού υπολογιστή, αλλά όσο η κοινωνία εξελίσσεται δεν θα αρκούν μόνον αυτά. Αυτό που είπα και παραπάνω είναι ουσιαστικά ότι, για να αλλάξουν τα αρνητικά νούμερα της εταιρείας θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές ως προς αυτά που προσφέρονται στους καταναλωτές. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει το 2017. Κανείς δεν ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Apple είναι σκληρή για να πεθάνει.


 
 
 

By DimiTriant