Θέλω να δω αγγελίες πώλησης

Θέλω να δω αγγελίες:
Apple
Android

Blog

Πως διαλέγω μέγεθος και τύπο οθόνης σε Smartphone ?

 

 

 

 

 

 



 

Πριν επιλέξουμε smartphone, πρώτα προσπαθούμε να εστιάσουμε σε αυτά που καλύπτουν τις βασικές μας ανάγκες και προϋποθέσεις. Μία από αυτές, είναι και το μέγεθος της οθόνης, κάτι που σχετίζεται άμεσα (αλλά όχι σε απόλυτο βαθμό) με τον συνολικό όγκο - και το βάρος - της συσκευής που θα επιλέξουμε.


Σαφώς, υπάρχουν περιπτώσεις που μεγάλες οθόνες έχουν “χωρέσει” σε αρκετά μαζεμένες σχεδιαστικά συσκευές, όπως στο Nexus 5. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μια οθόνη 5 ιντσών συνδυάστηκε με μικρά bezels και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Αν εξαιρέσουμε το πάχος, η LG κατάφερε να ενσωματώσει μία οθόνη 5 ιντσών, στο ίδιο περίπου μέγεθος που η Apple ενσωμάτωσε οθόνη 4,7 ιντσών.


 

 

 

 

 

 

Σαφέστατα βέβαια, θα πρέπει να συνυπολογίζουμε και το κριτήριο του πάχους της συσκευής, αλλά και του βάρους. Γενικά πάντως, η επιλογή του μεγέθους της οθόνης της συσκευής μας συσχετίζεται άμεσα και με το συνολικό μέγεθός της και οι εξαιρέσεις υπάρχουν απλά για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.



 

Σωστή στόχευση

 


Δυστυχώς (ή ευτυχώς), δεν υπάρχει ένας κανόνας που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις. Θα πρέπει πρώτα να σκεφτούμε τα υπόλοιπα “αξεσουάρ” που χρησιμοποιούμε. Τι εννοώ; Αν σκοπεύω να έχω μαζί μου ένα iPad Mini, είναι πραγματικά άστοχο να επιλέξω το iPhone 6 Plus ή μια άλλη αντίστοιχη πρόταση στις 5,5 ίντσες. Στην ουσία θα έχω δύο συσκευές με το ίδιο screen real estate. Φυσικά μπορεί κάποιος να επιλέξει το Plus μόνο και μόνο για την μπαταρία του, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.


Αν λοιπόν διαθέτετε ένα tablet μικρών διαστάσεων, καλό θα ήταν να επιλέξετε και ένα smartphone μεταξύ 4,5 και 5 ιντσών. 


Αν όμως έχετε πάντα μαζί σας ένα tablet 10 ιντσών και πάνω, ή ένα laptop, μπορεί να προστεθεί στις επιλογές σας και ένα phablet.


Πρώτο πράμα που κοιτάμε λοιπόν, είναι η συνολική εικόνα για τις συσκευές που σκοπεύουμε να χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση.



 

Επιλογή βάσει προσωπικών χαρακτηριστικών

 


Όπως είπαμε, δεν υπάρχει ένας κανόνας για όλους. Η λύση των phablet για παράδειγμα θα πρέπει να αποφεύγεται από όσους έχουν πολύ μικρά δάκτυλα. Για το ωραίο φύλο συνήθως τα σωστά μεγέθη σταματούν στις 5 ίντσες. Και είναι λογικό, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις τα δάχτυλα στις γυναίκες είναι πιο μικρά.

 


 

 

 

 

 

 

 

Και αυτό βέβαια είναι σχετικό, αλλά κατά βάση, ισχύει. Εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε βέβαια πως οι γυναίκες έχουν ένα μόνιμο πλεονέκτημα στην μεταφορά των phablets. Την τσάντα τους, που έχουν πάντα μαζί τους. Ο ανδρικός πληθυσμός αναζητεί τώρα τρόπους μεταφοράς….



 

Μη δώσετε σημασία στις “έρευνες”

 


Προετοιμάζοντας το παρόν άρθρο, προσπάθησα να εντοπίσω έγκυρες έρευνες που είχαν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί. Άδικος κόπος: οι τάσεις που επικρατούν αλλάζουν πλέον σε καθημερινή βάση και αυτό που ορίζεται σήμερα ως “default” σε ένα χρόνο είναι ήδη ξεπερασμένο.


Πριν 2 περίπου χρόνια οι χρήστες επέλεγαν συσκευές 4-4,5 ιντσών και πλέον αυτά τα μεγέθη θεωρούνται “mini”.



 

Οι τάσεις στην αγορά

 


Ενώ τα τελευταία χρόνια η τάση ήταν να μεγαλώνουν τα μεγέθη των οθονών στα smartphones, πλέον θα λέγαμε πως αυτή έχει σταθεροποιηθεί. Το καταναλωτικό κοινό δεν αποζητεί ακόμη μεγαλύτερες οθόνες και οι κατασκευάστριες εταιρίες έχουν πλέον εστιάσει στην βελτίωση των τεχνολογιών απεικόνισης και κατανάλωσης ενέργειας.



 

Η συμβουλή μας για την επιλογή ανάλυσης οθόνης

 


Εκτός από το μέγεθος, το κάθε smartphone υποστηρίζει μια συγκεκριμένη (maximum) ανάλυση οθόνης. Εδώ θα πρέπει να δείξετε προσοχή. Για παράδειγμα, σε μια επιλογή οθόνης 4,7 ιντσών, μια ανάλυση μεγαλύτερη των 720p (720 x 1280 pixels) όχι μόνο είναι περιττή, αλλά και ενεργειακά, επιβαρύνει τη συσκευή μας. Επιπροσθέτως, αλλάζει επί τα χείρω την απόδοσή της. Σκεφτείτε πως η CPU (κεντρική μονάδα επεξεργαστή) και η GPU (μονάδα γραφικών) “εργάζονται” παραπάνω για να απεικονίσουν κάτι το οποίο ο χρήστης στην ουσία δεν βλέπει. 


Σε μια οθόνη 4,7 ιντσών ο χρήστης δεν θα καταλάβει διαφορά στην ποιότητα της εικόνας είτε αυτή είναι 720p είτε Full HD. Η επίπτωση όμως που η μεγαλύτερη ανάλυση έχει στη διάρκεια της μπαταρίας και στην απόδοση της συσκευής, είναι τεράστια. 


Σαφώς και υπάρχουν περιπτώσεις όπως το ζουμάρισμα σε μια φωτογραφία που η μεγαλύτερη ανάλυση βοηθάει, αλλά σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η συμβουλή μας για την επιλογή ανάλυσης οθόνης ως προς το μέγεθος έχει ως εξής:


  • Έως 4,8-5 ίντσες - ανάλυση 720p (720 x 1280 pixels)
  • 5-5,6 ίντσες - ανάλυση Full HD (1080 x 1920 pixels)
  • Πάνω από 5,6 ίντσες - ανάλυση QHD και άνω (1440 x 2560 pixels)


 

 

 

 

 

 


 

 

Τύπος οθόνης

 


 

Εδώ δεν θα σας κουράσουμε καθόλου. Επιλέξτε συσκευή που διαθέτει οθόνη τύπου LCD IPS, ή τύπου AMOLED. Αυτή τη στιγμή, οτιδήποτε άλλο, καλύτερα να το αποφύγετε. 


Το “σκέτο” LCD δεν μας καλύπτει, η IPS τεχνολογία μας εξασφαλίζει ποιοτική απεικόνιση, ανεξάρτητα από τη γωνία θέασης.


Στην επιλογή AMOLED οθόνης, προτιμήστε κάποιον μεγάλο, επώνυμο κατασκευαστή. Η τεχνολογία τώρα “ωρίμασε” και πολλοί “μικροί” κατασκευαστές δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει τα τελευταία επιτεύγματα.


 

 

 

 

 

 

 


 

 

Συνοψίζοντας

 


 

Ας τα βάλουμε λοιπόν σε μια σειρά. 


Το πρώτο κριτήριο είναι το μήκος που έχουν τα δάχτυλά σας αλλά και το μέγεθος της παλάμης σας, γενικότερα.


Αμέσως μετά, σκεφτείτε “συνδυαστικά”. Έχετε κάποιο laptop ή tablet μαζί σας; Φροντίστε οι συσκευές σας να καλύπτουν όσο μεγαλύτερη γκάμα μεγέθους οθονών γίνεται. 


Με βάση το μέγεθος της οθόνης που αποφασίσατε πως σας “πάει”, επιλέξτε τη συσκευή που διαθέτει τεχνολογία IPS ή AMOLED (θα την συναντήσετε και σαν OLED) και προσέξτε η ανάλυσή της να μην ξεπερνάει αυτό που μπορεί πραγματικά να δει ο χρήστης.


Ασφαλώς, το ευρύ κοινό αποφασίζει πρώτα την μάρκα του τηλεφώνου που θα αγοράσει και μετά κοιτάει τα επί μέρους χαρακτηριστικά του. Εμείς, σας προτείνουμε κατά την επιλογή της σωστής (για εσάς) συσκευής να ρίξετε μια ματιά και στον οδηγό μας. Μην ξεχνάτε πως αυτό που κοιτάμε σε μόνιμη βάση στο κινητό μας, είναι η οθόνη του.





από Kostthem