Θέλω να δω αγγελίες πώλησης

Θέλω να δω αγγελίες:
Apple
Android

Blog

Το Qualcomm X12 LTE modem στο iPhone 7;

 

Πριν ακριβώς ένα μήνα είχε δημοσιευθεί ένα άρθρο το οποίο ανέφερε μία φήμη η οποία θέλει την Apple να ''κρεμάει'', θα μπορούσαμε να πούμε, την Qualcomm και να προμηθεύεται το νέο LTE chip για το iPhone 7 από την Intel.

 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν νομίζω να αλλάξει από τη στιγμή που η πρόταση της Intel είναι τρομακτικά δελεαστική με αρκετά καλούδια. Επίσης μη ξεχνάμε ότι το είχε δηλώσει και υψηλόβαθμο στέλεχος της Qualcomm.  Αυτό που φαίνεται ως καινούργια είδηση είναι το γεγονός πως η Qualcomm, θα συνεχίσει να προμηθεύει την Apple, μαθαίνοντας μάλιστα και με ποιο chip. 

 

 

Συγκριτικά

 

Να θυμίσω εδώ και να επισημάνω για όσους δεν θυμούνται, τα παρακάτω. Η Intel θα εφοδιάσει τα νέα iPhone με το chip XMM 7360 το οποίο υπόσχεται Download ταχύτητες έως και 450 Mbps και ταχύτητες Upload έως και 150 Mbps.

 

Αν συγκρίνουμε τα νούμερα με το iPhone 6s και 6s Plus θα διαπιστώσουμε ότι, τα 6s δίνουν ταχύτητες Download έως 300 Mbps  και Upload έως 50 Mbps με το chipset  MDM9635 της Qualcomm. Ωστόσο η αμερικανική εταιρεία, δε φαίνεται να παραδίδει τόσο εύκολα τα όπλα. Και γιατί φυσικά να το κάνει όταν βλέπει ότι πάει να χάσει έναν από τους κύριους πελάτες της; Φαίνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ότι από πλευράς της θα εφοδιάσει μια μερίδα των iPhone με το πανίσχυρο chip Χ12 το οποίο συγκριτικά με τα νούμερα της Intel μάλλον είναι ισχυρότερο. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει έως και 600 Mbps ταχύτητες Download και έως 150 Mbps ταχύτητες Upload. Φυσικά, βασικό προτέρημα του συγκεκριμένου chip είναι ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ήδη κυκλοφορεί ''κουμπωμένο'' σε πολλές συσκευές του Αndroid οικοσυστήματος, όπως στο Samsung Galaxy S7, στο LG G5 και στο Xiaomi Mi5. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν reviews για το συγκεκριμένο chip καθώς και αρκετά ratings ως προς την αποτελεσματικότητά του σε πραγματικές συνθήκες χρήσης. 

 

 

 

 

Γνωριμία με το τερατάκι της Qualcomm

 

Θα παραξενευτούν αρκετοί όταν διαβάσουν ότι πρόκειται για ένα περσινό δημιούργημα. Ναι, περσινό. Ανακοινώθηκε συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2015. Και για να σας προλάβω, η Qualcomm έχει ήδη κατασκευάσει το νέο X16 chip το οποίο υπόσχεται ταχύτητες έως και 1 Gbps και είναι το πρώτο που εισάγει τόσο υψηλά νούμερα, ξεφεύγοντας από την κλίμακα των Mbps αλλά για φέτος, ξεχάστε το. Πέρα από τις ταχύτητες που αναφέρθησαν πιο πάνω σχετικά με το Χ12, να προσθέσουμε ότι θα παρέχει υποστήριξη 4Χ4 ΜΙΜΟ, LTE-U small cells καθώς και αυτόματο εντοπισμό LTE και Wi-Fi δικτύων.

 

 

Και με τη “μοιρασιά” τι θα γίνει;

 

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Η Apple φαίνεται ότι θα το παίξει σε διπλό ταμπλό το παιχνίδι των LTE chips, τουλάχιστον για φέτος. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά με ποιο κριτήριο θα μοιράσει τα μεν και τα δε στα iPhone. Θα μπορούσε να τα τοποθετήσει με κριτήριο τη χώρα για την οποία προορίζονται, το μοντέλο (π.χ στο iPhone 7 να μπει της Intel και στο 7 Plus/Pro να μπει της Qualcomm) ή ίσως και χωρίς κριτήριο, όπως έγινε με τους επεξεργαστές της TSMC και της Samsung στα iPhone 6s και 6s Plus. 

 

 

Εν κατακλείδι... 

 

Φαίνεται πως η Qualcomm παίζει σκληρό παιχνίδι και οφείλω να πω πως ναι, πριν ένα μήνα βιάστηκα να δώσω συγχαρητήρια σε Apple και Intel για τη συμφωνία τους. Θεωρητικά η πρόταση της Qualcomm υπερτερεί στα νούμερα αλλά αυτό προσωπικά εμένα δεν μου λέει τίποτα και θα σας πω αμέσως γιατί. Είμαι πεπεισμένος ότι κανένα από τα δύο chip δεν θα καταφέρει να δώσει αυτά για τα οποία είναι κατασκευασμένο. Φυσικά και δεν φταίει το chip. Είναι όμως γνωστό ότι οι πάροχοι δικτύων κινητής τηλεφωνίας θέτουν κάποια όρια ως προς τις ταχύτητες που αναπτύσσονται για ευνόητους λόγους όπως π.χ υπερφόρτωσης του δικτύου. 

 

 

 

 

 

Δεν θα πω αν αυτό είναι καλό ή κακό, γιατί δεν έχει καμία μα καμία σημασία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το παιχνίδι με τα LTE chips έχει μετατραπεί σε έναν αγώνα δρόμου και marketing σχετικά με το ποια εταιρεία θα δείξει τα μεγαλύτερα νούμερα. Να σας πω την αλήθεια μου θυμίζει λίγο την αγωνία των καταναλωτών με το chipgate που είχε δημιουργηθεί, όταν όλοι κατηγορούσαν την Samsung και εξυμνούσαν την TSMC χωρίς φυσικά να υπάρχει λόγος. Για να επανέλθουμε όμως.

 

Και τα δύο chips είναι εξαιρετικά και μακάρι να τα δούμε σύντομα πάνω στα νέα iPhone, αφού, όλοι ξέρουμε τη σημασία των ασυρμάτων δικτύων στην καθημερινή μας ζωή. Άλλωστε ο Σεπτέμβρης δεν είναι πολύ μακριά. Υπομονή...  

 

 

Απο DimiTriant