Θέλω να δω αγγελίες πώλησης

Θέλω να δω αγγελίες:
Apple
Android

Blog

Apple: Μετά από 13 χρόνια ήρθε η αναμενόμενη πτώση κερδών και τζίρου!

 

 

 

 

 

Η Apple ανακοίνωσε τα τριμηνιαία οικονομικά της αποτελέσματα για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του 2016 (πρώτο του 2016, ημερολογιακά). Οι προβλέψεις αυτή τη φορά επαληθεύτηκαν και μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, για πρώτη φορά, η εταιρεία σημείωσε κάμψη τζίρου, αλλά και κερδών.

 

 

Ο τζίρος, κατά το περασμένο τρίμηνο, κυμάνθηκε στα επίπεδα των 50,6 δις δολαρίων, σε πτώση, από 58 δις δολάρια το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Τα κέρδη σημείωσαν πτώση και από τα 13,6 δις $ του 2015 έπεσαν στα 10,5 δις $.

 

 

Το μικτό περιθώριο κέρδους, κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα, στο 39,4% (έναντι 40,8% το 2015).

 

Η Apple παρέδωσε 51,1 εκατομμύρια συσκευές iPhone, έναντι 61,2 εκατομμυρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

 

Πτώση είχαμε και στις πωλήσεις των υπολογιστών Mac, με παραδόσεις 4 εκατομμυρίων τεμαχίων, έναντι 4,5 εκ. το 2015.

 

Αναμενόμενη ήταν η πτώση στις πωλήσεις iPad. 10,25 εκ συσκευές πωλήθηκαν, ενώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο είχαν πωληθεί 12,6 εκ. συσκευές.

 

Στις “προβλέψεις” της για το επόμενο τρίμηνο η Apple έκανε αναφορά για τζίρο 41-43 δις $, με μικτό περιθώριο κέρδους κοντά στο 38%.

 

 

 

 

 

 

 

Apple: Τζίρος ανά κατηγορία προϊόντος

 

 

 

 

 

Ένα πρώτο σχόλιο

 

 

Το περιμέναμε και ήρθε. Η αλήθεια είναι πως το περιμέναμε πολύ νωρίτερα. Η πτώση τζίρου και κερδών είναι εδώ, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Θα διαβάσουμε πολλά. Θα πέσει μπόλικη γκρίνια. 

 

 

Για λανθασμένες κινήσεις, για τον Steve που “αν ήταν κοντά μας δεν θα τα επέτρεπε όλα αυτά”, για έλλειψη καινοτομίας και διάφορα άλλα. Όλα αυτά, μπορεί και να ισχύουν. Τελοσπάντων, κάποια ναι και όχι. 

 

 

Ένα όμως είναι το σίγουρο: ακόμα και στην ιδανική περίπτωση που όλες οι κινήσεις και οι σχεδιασμοί γινόντουσαν απόλυτα επιτυχώς, αυτή η στιγμή θα ερχόταν. Δεν μπορεί μία εταιρεία να σημειώνει τόσο μεγάλη σε έκταση αλλά και σε απόλυτους αριθμούς άνοδο, επί σειρά τόσων ετών. Μέχρι που θα έφτανε δηλαδή; Για να το κάνω λίγο πιο λιανά: Είναι δυνατόν να είναι “αποτυχία” για μια εταιρεία το να έχει κέρδη τριμήνου άνω των 10 δις δολαρίων; 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λάθη έγιναν. Προσωπικά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Tim. Θα τα διορθώσει με την πάροδο του χρόνου. Στα οικονομικά όμως πρέπει να είμαστε ορθολογιστές. Να περιμένετε και άλλα τέτοια τρίμηνα. Είναι το μόνο “λογικό”. Το μοναδικό ζητούμενο είναι το πού θα σταθεροποιηθεί τελικά η Apple ως “εταιρικός όγκος”.  Το peek πέρασε, και τα χρόνια που έρχονται θα έρθει και η “εδραίωση”. Κάτι το όχι και τόσο δεδομένο για αγορές που βασίζονται στην κατακρεουργημένη (και σε παγκόσμιο επίπεδο) μεσαία τάξη…

 

 

P.S: Περιθώρια για νέα άνοδο ακόμα υπάρχουν. Στους υπολογιστές Mac. Το μερίδιο αγοράς μπορεί να πολλαπλασιαστεί, αρκεί να εστιάσουν σωστά. Ακούει κανείς;

 

 

 

 

by Kostthem