Θέλω να δω αγγελίες πώλησης

Θέλω να δω αγγελίες:
Apple
Android

Blog

1995: Πώς αποφασίστηκε η διάσωση της Apple

 

 

  

Όλοι πλέον γνωρίζουμε τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Apple, κυρίως στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε να ξεχάσουμε τα χειροκροτήματα αλλά και τα ταυτόχρονα γιουχαΐσματα όταν ο Steve Jobs ανακοίνωνε ως μέρος του project της διάσωσης, τη συνεργασία με την Microsoft, το 1997;

 




 

 

 

Ένας “πόλεμος” τελείωνε, με ξεκάθαρο νικητή την Microsoft, δυστυχώς. Όμως, ο Steve, φρόντισε να “πουλήσει” πολύ ακριβά αυτό το deal. Μόνο έτσι εξάλλου θα μπορούσε να πείσει τους φανς να δουν με άλλο μάτι τη συνεργασία με τον πιο μισητό εχθρό. Η Microsoft δεσμεύτηκε να επενδύσει στο Microsoft Office για Mac, αλλά και σε ένα σεβαστό (για την τότε Apple) ποσό για τη διάσωση της εταιρίας.

 

Όλα όμως είχαν ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα. Ο Jobs σκεφτόταν για καιρό την επάνοδό του. Τον τρόπο, τις “συμφωνίες”, την πληρωμή του (ή την μη πληρωμή του), τη χρονική στιγμή και τις “παράπλευρες απώλειες”.

 

Ο Υπεύθυνος Τεχνολογικού Τομέα της Oracle αλλά και Πρόεδρός της, Larry Ellison, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο University of Southern California, έδωσε στη δημοσιότητα μερικές λεπτομέρειες από έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα διάλογο που είχε με τον Steve Jobs, σε έναν από τους πολλούς περιπάτους που απολάμβαναν παρέα. Μετά από τριάντα χρόνια φιλίας, υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση και ο Steve σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε νέο θέμα προς συζήτηση, απολάμβανε την παρέα του Larry Ellison και άκουγε με προσοχή τη γνώμη και τις παραινέσεις του.

 

 

 

 

 

 

To 1995, κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου περιπάτου στο Castle Rock State Park, μία πολλή ενδιαφέρουσα κουβέντα είχε ξεκινήσει. Ας δούμε όμως τι ακριβώς συζητήθηκε…

 

 - Η Apple βρισκόταν σε άθλια οικονομική κατάσταση και ο Steve Jobs υπέφερε με αυτό το “θέαμα”. Η ακριβής φράση που χρησιμοποίησε ήταν “It was all too painful and stand by and do nothing”.

 

 - Ο Ellison έριξε την ιδέα να εξαγοράσουν την Apple και να αναλάβουν τα ηνία της. Τόνισε στον Steve πως και οι δυο τους έχουν πολύ καλό “ιστορικό” και πως ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να βρουν τα χρήματα. Βλέπετε η αξία της Apple τότε είχε συρρικνωθεί στα επίπεδα των 5 δις δολαρίων. Ο Ellison, ανέφερε επίσης στον Steve πως μπορούσε ο ίδιος να δανειστεί ολόκληρο το ποσό. Φυσικά, ο στόχος του ήταν να αγοράσει την Apple και να τοποθετήσει επικεφαλής τον Jobs, ο οποίος, όπως και με κάθε τι που φαντάζει “απλά φυσιολογικό”, διαφώνησε! Η ιδέα του ήταν μία πιο “κυκλική προσέγγιση”. 

 

Ήθελε να πείσει την Apple να εξαγοράσει την Pixar και σε δεύτερο χρόνο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Apple να τον τοποθετήσει επικεφαλής και πάλι, κρίνοντας τον ως τον πιο κατάλληλο για τη θέση.

 

- Η απορία του Ellison ήταν έκδηλη. “Ok, Steve, αλλά πως θα βγάλουμε χρήματα από την Apple αν ακολουθήσεις αυτό το σχέδιο;”. Ο Steve, ακουμπώντας τα χέρια του στους ώμους του Ellison απάντησε "Larry, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό που είμαστε φίλοι. Δεν χρειάζεσαι άλλα χρήματα. ... Δεν το κάνω για τα χρήματα, δεν θέλω να πληρωθώ. Αν το κάνω, πρέπει να γίνει στο υψηλότερο ηθικό επίπεδο.” Και ο Larry απάντησε στον Steve πως κατά τη γνώμη του πρόκειται για την πιο “ακριβή” επαγγελματική κίνηση στη γη. Αν και ο Larry αισθανόταν πως δεν μπορεί να τον μεταπείσει, κατά τη διάρκεια της βόλτας τους ο Steve άλλαζε συνέχεια γνώμη ως προς τον τρόπο που θα επανέλθει και ως προς το οικονομικό σκέλος, με μοναδικό κοινό παρονομαστή σε κάθε σενάριο, το ότι έπρεπε να σώσει την Apple με τον δικό του τρόπο

 

- Όταν μετά από χρόνια ο Steve Jobs ανέλαβε τα ηνία της Apple (ως προσωρινός CEO αρχικά), ο Larry Ellison έλαβε θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, και όπως χαρακτηριστικά είπε “παρακολουθούσε τον Steve Jobs να κτίζει την πιο πολύτιμη εταιρεία στη Γη”.

 

- Ο Larry Ellison έκλεισε την ομιλία του με αυτή τη φράση: “Το μάθημα σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ ξεκάθαρο για εμένα. Ο Steve είχε δίκιο. Από ένα σημείο και μετά, δεν μπορούν τα πάντα να έχουν να κάνουν με τα χρήματα. Δεν μπορείς να τα ξοδέψεις, όσο σκληρά και αν προσπαθήσεις. Το γνωρίζω, το δοκίμασα.”

 

 

 

 

 

 

Αυτή η ανέκδοτη συζήτηση αναφέρεται εν μέρει και στην επίσημη βιογραφία του Steve Jobs, στο βιβλίο του Walt Isaacson, αλλά όχι ολοκληρωμένη και με λανθασμένη ημερομηνία, καθώς εκεί αναφέρεται πως αυτή η βόλτα έλαβε χώρα στη Χαβάη, στα τέλη του 1996.

 

 

  

Επιμύθιο

 

 

Ασφαλώς, ο Jobs έβγαλε αρκετά χρήματα από την επάνοδό του και κυρίως από την επιτυχία του ως CEO στην Apple. Θα μπορούσε βέβαια να είχε αποδεχθεί την πρόταση του Larry Ellison και να πολλαπλασιάσει τα χρήματα αυτά. 

 

Κάποιες “λεπτομέρειες” πολλές φορές αλλάζουν το ρου της ιστορίας. Και αυτή η συζήτηση που είχαν μεταξύ τους θεωρώ πως είναι μία από αυτές. Ποτέ δεν θα μάθουμε τι θα είχε συμβεί αν ο Jobs είχε αποδεχθεί την πρόταση αυτή. Είναι όμως ενδιαφέρον, σε κάθε ευκαιρία, να προσπαθούμε να “φωτίσουμε” πτυχές της ιστορίας, πτυχές του χαρακτήρα, αυτού του μεγάλου οραματιστή που μας ενέπνευσε όσο κανείς. 

 

 

 

by Kostthem