Θέλω να δω αγγελίες πώλησης

Θέλω να δω αγγελίες:
Apple
Android

Blog

Γιατί Mac ?

 

 

 

Έρχεται η ώρα που χρειαζόμαστε νέο υπολογιστή. Για τους περισσότερους οι επιλογές “κινούνται” μεταξύ των γνωστών κατασκευαστών PCs που τρέχουν εξ’ ορισμού Windows. Όμως, όλο και περισσότερο οι καταναλωτές ψάχνουν για εναλλακτικές λύσεις. Μπορεί η κρίση να επηρέασε την (οικονομική) ικανότητά μας και να περιόρισε τις επιλογές μας, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών έχουμε πλέον αντιληφθεί πως μας “ακολουθούν” σε όλο τον κύκλο ζωής του νέου μας υπολογιστή.

 

Με αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τους λόγους που οι Mac - σε περίοδο κρίσης - γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και στη χώρα μας.

 

Design

 

 

 

H σχεδίαση είναι ένα από τα ατού των υπολογιστών Mac που και οι πιο ορκισμένοι αντίπαλοι της Apple παραδέχονται. Δεν είναι μυστικό πως οι νέες σχεδιαστικές πρωτοβουλίες των μηχανικών της Apple πάντα αναλύονται ενδελεχώς από τα αντίπαλα στρατόπεδα και στις περισσότερες των περιπτώσεων αντιγράφονται, ανεπιτυχώς.

 

Η Apple έχει καταφέρει όχι μόνο να δημιουργεί εξαιρετικά όμορφα προϊόντα, αλλά και ταυτόχρονα να συνδυάζει τον σχεδιασμό με τη χρηστικότητά τους. Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου επιτυχημένου AIO (All in One) υπολογιστή, του iMac και ακόμα οι υπόλοιπες εταιρίες δεν έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν, έστω οπτικά (αλλά και σε λειτουργικό επίπεδο) ένα θελκτικό “αποτέλεσμα”.

 

Επίσης, όταν η Apple παρουσίασε τη σειρά φορητών υπολογιστών MacBook κατασκευασμένη με ένα ισχυρό, unibody πλαίσιο, οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς έτρεξαν αμέσως να την αντιγράψουν. Δεν νομίζω πως υπάρχει έστω και ένας που να αμφισβητεί την ανωτερότητα της Apple στον συγκεκριμένο τομέα.

Περνάμε πολλές ώρες σε καθημερινή βάση με τους υπολογιστές μας. Η προσεκτική σχεδίασή τους “ομορφαίνει” αυτές τις στιγμές μας.

 

Χρήση όλων των λειτουργικών συστημάτων

 

 

 

Παλαιότερα οι υπολογιστές Mac είχαν ένα πραγματικά, τεράστιο μειονέκτημα. Δεν μπορούσαν να εκτελέσουν εφαρμογές Windows. Σκεφτείτε πως ειδικότερα πριν το 2007, η συντριπτική πλειοψηφία των εφαρμογών κυκλοφορούσαν αποκλειστικά για Windows. Λύσεις υπήρχαν, αλλά ήταν υπερβολικά αργές και ασταθείς.

 

Με την αλλαγή τακτικής από την Apple και την υιοθέτηση των επεξεργαστών x86 (Intel), αυτό το μειονέκτημα μετατράπηκε σε πλεονέκτημα. Μόνο με την κατοχή ενός Mac μπορούμε να τρέξουμε όλα τα mainstream λειτουργικά συστήματα (Windows, OS X, Linux).

 

Υπήρξαν κάποιες προσπάθειες για την εκτέλεση του OS X σε κοινά PCs (Hackintosh), που όμως λόγω προβλημάτων αποτελούν ακόμα πεδίο δράσης των tech freaks και σίγουρα όχι μια λύση για το ευρύ κοινό.

Αν λοιπόν θέλετε να έχετε τη δυνατότητα να “τρέξετε” όλα τα λειτουργικά συστήματα σωστά, η επιλογή είναι μία: Mac.

 

Συνεργασία software & hardware

 

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η Apple, με την πολιτική της να υποστηρίζει συγκεκριμένο hardware, έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της όπως η Microsoft. Σχεδιάζει και το λογισμικό (software) και το υλισμικό (hardware) και φροντίζει όχι μόνο να συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους, αλλά κατ’ αυτό τον τρόπο να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες του hardware.

 

Η Microsoft στα Windows θα πρέπει να υποστηρίξει όλες τις διαφορετικές υλοποιήσεις τρίτων κατασκευαστών, κάτι που πραγματικά, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Βεβαίως, οι διάφοροι κατασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν οι ίδιοι τους οδηγούς (drivers) των προϊόντων τους, αλλά αυτό δημιουργεί και κινδύνους ως προς την υποστήριξη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν κυκλοφορήσει νέες γενιές Windows και πολλοί χρήστες ανά τον κόσμο να αναμένουν ενημερώσεις των οδηγών για τα υπο-συστήματά τους.

Αν λοιπόν θέλετε έναν υπολογιστή που να εκμεταλλεύεστε απόλυτα τις (εν δυνάμει) δυνατότητές του απροβλημάτιστα και πάλι η επιλογή είναι μία.

 

Κόστος αγοράς. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

 

Ναι, τα Mac είναι ακριβότερα. Ο όρος “Apple Tax” (που φυσικά δεν αναφέρεται μόνο στους προσωπικούς υπολογιστές της Apple) έχει κάνει εδώ και χρόνια την εμφάνισή του και ίσως όχι αδίκως. Σκεφτείτε όμως πως αν συγκρίνετε τις τιμές των Mac με αυτές των πραγματικά καλών υλοποιήσεων τρίτων κατασκευαστών όπως της Sony και της HP, οι διαφορές είναι πραγματικά μικρές.

 

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω και έναν ακόμα παράγοντα στην εξίσωση. Ένα προϊόν θα πρέπει να “κρίνεται” στον πλήρη κύκλο ζωής του. Θα πρέπει λοιπόν να συνυπολογίσετε και την αξία μεταπώλησης του προϊόντος που θα αγοράσετε. Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές δεν το σκέφτονται καν. Όμως, οι υπολογιστές Mac διατηρούν εξαιρετικές τιμές μεταπώλησης, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια. Μήπως το ποσό που θα λάβετε όταν αποφασίσετε να πουλήσετε τον Mac σας θα πρέπει να το αφαιρέσετε από την αρχική τιμή κτήσης;

 

OS X

 

 

Κατά τη γνώμη μου είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα. Απλό, πολύ εύκολο στην εκμάθηση, χωρίς συνεχείς οπτικές παρενοχλήσεις και πραγματικά ισχυρό. Θα μπορούσα να επιχειρηματολογήσω “χρησιμοποιώντας” τις καταβολές του (Unix), αλλά το ευρύ κοινό έχει άλλες απορίες και ανάγκες.

  Πλέον, οι περισσότεροι κατασκευαστές software υποστηρίζουν το OS X. Προβλήματα υπάρχουν στον τομέα του gaming και η λύση είναι μία, η εγκατάσταση των Windows μέσω boot camp. Κατά βάση όμως, ό,τι χρειάζεστε, υπάρχει και για Mac.

  Ασφάλεια. Μπορεί κάποιες (κατά καιρούς) έρευνες να έχουν δείξει πως και οι Mac είναι ευάλωτοι σε ψηφιακές επιθέσεις, το γεγονός όμως είναι ένα: Με το OS X είστε πολύ πιο ασφαλείς από ότι με ένα Windows PC. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά τη χρήση του. Αν ανοίξουμε ένα σύνδεσμο από spam mail και δώσουμε τους κωδικούς μας του e-banking, κανένα OS δεν θα μας σώσει!

 

Επίλογος

 

Σαφώς και υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμα, όπως την ποιότητα κατασκευής κλπ, αλλά προσπαθήσαμε να εστιάσουμε στα αποτελέσματα αυτών: Αν δεν υπήρχε η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, δεν θα υπήρχαν και οι πολύ καλές αξίες μεταπώλησης.

Η αρχική τιμή κτήσης προβληματίζει σίγουρα κάθε υποψήφιο αγοραστή. Κάτι βέβαια που είναι λογικό, ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα απόκτησης ενός καινούριου Mac, σκεφτείτε την πιθανότητα αγοράς ενός μεταχειρισμένου, παλαιότερου μοντέλου. Είναι αλήθεια πως θα σας στοιχίσει όσο ένα ολοκαίνουργιο PC. Είναι όμως επίσης αλήθεια πως θα το ευχαριστηθείτε πολύ περισσότερο!

 

από Kostthem